Toiminta

Vertaisryhmät


Downiaiset ry järjestää vertaistapaamisia perheille, joita kehitysvammaisuus koskettaa. Osaan tapaamisista ovat tervetulleita myös mummit ja kummit. Tapaamisissa vaihdetaan ajatuksia ja tunteita, joita lapsen kehitysvammaisuus on herättänyt. Vertaisryhmiä kokoontuu useammalla paikkakunnalla. Tapahtumat-sivuilla on tarkemmat tiedot kokoontuvista ryhmistä.

 

Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä

 

Kansainvälistä Downin syndrooma -päivää vietetään vuosittain maaliskuun 21. päivä. Downin syndrooma johtuu kromosomin 21 virheellisestä määrästä, kahden sijasta on kolme. Siksi päivämäärä 21.3.  Tarkoituksena on tuona päivänä edistää tietoisuutta koskien Downin syndroomaa. Haluamme myös tuoda positiivisesti näkyvyyttä ihmisille, joilla on Downin syndrooma. Tapahtumia järjestetään vuosittain useammalla paikkakunnalla ympäri Suomen.

 

Ensivertaistuki ja ensitietopaketti

 

Jaamme yhteistyössa synnytyssairaaloiden kanssa ensitietopaketin jokaiselle perheelle, johon on syntynyt lapsi, jolla on Downin syndrooma. Samassa paketissa jaetaan myös Kvtl:n esite Downin syndroomasta.

 

Tarjoamme myös perheelle mahdollisuutta keskustella ensivertaistukihenkilön kanssa jo heti synnytyssairaalassa. Nämä henkilöt ovat saaneet koulutuksen kuinka kohdata perhe kriisin keskellä. Ensivertaistukihenkilöt auttavat perhettä pääsemään heti alkumetreillä vertaistuen pariin.

 

Vertaisperheet

 

Yhdistyksemme on listannut perheitä, jotka haluavat toimia vertaisperheinä. Tarkoituksena on saattaa samassa elämäntilanteessa ja toisiaan lähellä asuvia perheitä yhteen jakamaan kokemuksiaan. Listalla on jaoteltu perheitä myös liitännäissairauksien mukaan. Tällöin esimerkiksi sydänvikaisten lasten perheet saavat halutessaan vertaistukea myös sydänvioista.

 

Osalla listan perheistä on omakohtaista kokemusta vasteiden ja oikaisuvaatimusten tekemisestä eri tahoille kuten esimerkiksi kunnalle. Nämä perheet ovat halukkaita antaamaan vertaistukea vastaavassa tilanteessa oleville perheille. He voivat kertoa kuinka heidän tapauksessa meneteltiin ja päästiin kaikkia osapuolia miellyttävään ratkaisuun.