21.3.2023

Kansainvälinen Downin syndrooma 

-päivä 

Kansainvälisenä Downin syndrooma päivänä 21.3.2023 näytämme, että erilaisuus on rikkaus ja että kaikki ovat samanarvoisia. Samalla lisäämme tietoisuutta Downin oireyhtymästä. 

213-PÄIVÄN TAPAHTUMAT 


(HUOM! Etsimme nyt ympäri Suomea innokkaita talkoolaisia järjestämään omalla paikkakunnallaan 213-päivän tapaamisia? Yhdistys auttaa mielellään markkinoimaan 213-päivän tapahtumia sosiaalisessa mediassa ja osallistuu tarjoilujen kustannuksiin.  

Jos olet innokas järjestämään 21.3.2023 tapaamista omalle paikkakunnallesi, ole rohkeasti yhteydessä yhdistykseen downiaiset.ry@gmail.com ja kerro oma ideasi järjestämästäsi 213-päivän tapahtumasta.)


HELSINKI 


Päivä ja aika: ti 21.3.2023 klo 16-20 
Paikka: Jaatisen Maja, Helsinki, Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki.

Downiaiset ry ja Vammaisperheyhdistys Jaatinen järjestävät ikärajattoman vertaistapaamisen kansainvälisenä Downin syndrooma päivänä Helsingissä Jaatisen Majalla. 

Tapaamiseen ovat tervetulleita perheet, joiden lapsella tai nuorella on Downin oireyhtymä. Toivomme tapaamiseen perheitä ympäri Suomea. 

Jaatisen Majan pihaan voi pysäköidä ilmaiseksi. Lähelle tuo HSL:n bussi nro 37, Malminkartanon juna-asemalta on muutaman sadan metrin kävelymatka.

Lisätietoa tapahtumasta: downiaiset.ry@gmail.com tai akseli@jaatinen.info


Osallistu Sukat rokkaa- haasteeseen käyttämällä 21.3.2023 ERILAISIA SUKKIA! 

Tule mukaan Sukat rokkaa -haasteeseen pukemalla jalkaasi 21.3. eriparisukat. Kun joku ihmettelee sukkia, jaa tietoisuutta Downin oireyhtymästä. Idea käyttää erilaisia sukkia tulee siitä, että kromosomit näyttävät pieniltä rasteilta, ihan kuten sukat, joiden kantapäät ovat vastakkain.

Ota kuva tai video iloisista sukista ja julkaise se sosiaalisessa mediassa. Muista käyttää hastageja: 

#SukatRokkaa 

#FinlandRockarSockor 

#RockaSockor 

#WorldDownSyndromeDay

#Downiaiset

Tykkää, jaa ja kommentoi sukkiin liittyviä postauksia levittääksesi tietoutta Downin oireyhtymästä eteenpäin.

Haasta mukaan myös kaverisi, perheesi ja työyhteisösi – yhdessä voimme muuttaa asenteita ja näyttää että kaikki ovat tervetulleita ja tärkeä osa yhteiskuntaa!

Kansainvälistä Downin syndrooma päivää vietetään vuosittain 21. maaliskuuta. Päivä on YK:n yleiskokouksen vahvistama juhlapäivä. Päivän tarkoituksena on edistää tietoisuutta Downin syndroomasta. 

Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä.

Suomessa noin 70 perhettä saa vuosittain kuulla, että syntyneellä lapsella on Downin oireyhtymä. Downin oireyhtymä on Suomen yleisin kromosomihäiriö. Se syntyy yleensä ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta. 

Downin oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Sen sijaan se voidaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena. 

Näe yksilölliset kyvyt, taidot ja vahvuudet, älä Downin oireyhtymää. 

Haluatko tietää miten maailmalla vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää? 

Seuraa sosiaalista mediaa: