Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä 21.3.2020

Kansainvälistä Downin syndrooma –päivää vietetään vuosittain 21. maaliskuuta. Päivä on YK:n yleiskokouksen vahvistama juhlapäivä. Päivän tarkoituksena on edistää tietoisuutta Downin syndroomasta. 

Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä.

Osallistu #SukatRokkaa haasteeseen! 

Suomessa 213-päivää vietetään lauantaina 21.3.2020 monilla paikkakunnilla. Downiaiset-yhdistys täyttää 10 vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi yhdistys haluaa 213-päivänä haastaa ihmiset mukaan jakamaan tietoisuutta Downin oireyhtymästä heidän omassa arjessaan. Alta löydät tapoja, miten sinä, perheesi, ystäväsi ja työkaverisi voitte osallistua!

1. Osallistu haasteeseen käyttämällä ERILAISIA SUKKIA! Voit käyttää kirkkaita sukkia, pitkiä sukkia, printtisukkia, yhtä sukkaa - jopa kolmea sukkaa, yksi sukka jokaiselle kromosomille. Jos et tavallisesti käytä sukkia, pue ne jalkaasi 213-päivänä. Käytä sukkia kotona, töissä, koulussa, harrastuksissa, lomalla - kaikkialla missä vietät aikaasi 21.3.2020. Kun joku ihmettelee sukkia, jaa tietoisuutta Downin oireyhtymästä.

2. Haasta mukaan myös kaverisi, perheesi ja työyhteisösi

3. Ota kuva tai video sukista ja julkaise se sosiaalisessa mediassa. Muista käyttää hastageja: #SukatRokkaa #RockaSockorna #downiaiset #LotsOfSocks #WorldDownSyndromeDay #WDSD20. 

4. Jos sinä, kaverisi, perheesi tai työyhteisösi olette Facebookissa, liittykää julkiseen fb-tapahtumaan: "Sukat saa rokata- Erilaisuus on ainutlaatuista"

Tykkää, jaa ja kommentoi sukkiin liittyviä postauksia levittääksesi tietoutta eteenpäin.

Sukat rokkaa päivän materiaalia eteenpäin jaettavaksi:

Downin oireyhtymä on Suomen yleisin kromosomihäiriö. Se syntyy yleensä ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta. Suomessa noin 70 perhettä saa vuosittain kuulla, että syntyneellä lapsella on Downin oireyhtymä. Downin oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Sen sijaan se voidaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena. Näe yksilölliset kyvyt, taidot ja vahvuudet, älä Downin oireyhtymää. 

Haluatko tietää miten maailmalla vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää? Seuraa sosiaalista mediaa: