Kansainvälinen Downin syndrooma 

päivä 

Kansainvälistä Downin syndrooma päivää vietetään vuosittain 21. maaliskuuta. Päivä on YK:n yleiskokouksen vahvistama juhlapäivä. Päivän tarkoituksena on edistää tietoisuutta Downin syndroomasta. 

Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä.

Suomessa noin 70 perhettä saa vuosittain kuulla, että syntyneellä lapsella on Downin oireyhtymä. Downin oireyhtymä on Suomen yleisin kromosomihäiriö. Se syntyy yleensä ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta. 

Downin oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Sen sijaan se voidaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena. 

Näe yksilölliset kyvyt, taidot ja vahvuudet, älä Downin oireyhtymää. 

Kansainvälisenä Downin syndrooma päivänä näytämme, että erilaisuus on rikkaus ja että kaikki ovat samanarvoisia. Samalla lisäämme tietoisuutta Downin oireyhtymästä. 

Osallistu Sukat rokkaa haasteeseen pukemalla jalkaasi 21.3. ERIPARISUKAT! 

Kun joku ihmettelee sukkia, jaa tietoisuutta Downin oireyhtymästä. 

Idea käyttää erilaisia sukkia tulee siitä, että kromosomit näyttävät pieniltä rasteilta, ihan kuten sukat, joiden kantapäät ovat vastakkain.

Ota kuva tai video iloisista sukista ja julkaise se sosiaalisessa mediassa. Muista käyttää hastageja: 

#SukatRokkaa 

#FinlandRockarSockor 

#RockaSockor 

#WorldDownSyndromeDay

#Downiaiset

Tykkää, jaa ja kommentoi sukkiin liittyviä postauksia levittääksesi tietoutta Downin oireyhtymästä eteenpäin.

Haasta mukaan myös kaverisi, perheesi ja työyhteisösi – yhdessä voimme muuttaa asenteita ja näyttää että kaikki ovat tervetulleita ja tärkeä osa yhteiskuntaa!

Tulosta mainos #SukatRokkaa haasteesta: 

Haluatko tietää miten maailmalla vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää? 

Seuraa sosiaalista mediaa: