21.3.2022

Kansainvälinen Downin syndrooma 

-päivä 

Kansainvälisenä Downin syndrooma päivänä 21.3.2022 näytämme, että erilaisuus on rikkaus ja että kaikki ovat samanarvoisia. Samalla lisäämme tietoisuutta Downin oireyhtymästä. 

VALOIHMINEN | 21.3.2022  - World Down Syndrome Day | Kansainvälinen Downin syndrooma -päivä | WDSD2022

32 ympäri Suomea asuvaa perhettä teki yhteisen videon näyttääkseen, että erilaisuus on rikkaus ja että olemme kaikki samanarvoisia. Videon perheitä yhdistää yksi asia, lapsen Downin oireyhtymä ja halu näyttää, mitä elämä aidoimmillaan on. 

Video on tehty, koska perheet halusivat jakaa tietoisuutta Downin oireyhtymästä erilaisella tavalla. 

Videolla perheet läheisineen istuvat omassa autossaan ja laulavat sekä tukiviittovat Johanna Kurkelan kappaleen Valoihminen. Video on tehty vapaaehtoisvoimin. 

Pääset näkemään videon alla olevasta YouTube linkistä:

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Osallistu Sukat rokkaa- haasteeseen käyttämällä 21.3.2022 ERILAISIA SUKKIA! 

Tule mukaan Sukat rokkaa -haasteeseen pukemalla jalkaasi 21.3. eriparisukat. Kun joku ihmettelee sukkia, jaa tietoisuutta Downin oireyhtymästä. Idea käyttää erilaisia sukkia tulee siitä, että kromosomit näyttävät pieniltä rasteilta, ihan kuten sukat, joiden kantapäät ovat vastakkain.

Ota kuva tai video iloisista sukista ja julkaise se sosiaalisessa mediassa. Muista käyttää hastageja: 

#SukatRokkaa 

#FinlandRockarSockor 

#RockaSockor 

#WorldDownSyndromeDay

#Downiaiset

Tykkää, jaa ja kommentoi sukkiin liittyviä postauksia levittääksesi tietoutta Downin oireyhtymästä eteenpäin.

Haasta mukaan myös kaverisi, perheesi ja työyhteisösi – yhdessä voimme muuttaa asenteita ja näyttää että kaikki ovat tervetulleita ja tärkeä osa yhteiskuntaa!

Kansainvälistä Downin syndrooma päivää vietetään vuosittain 21. maaliskuuta. Päivä on YK:n yleiskokouksen vahvistama juhlapäivä. Päivän tarkoituksena on edistää tietoisuutta Downin syndroomasta. 

Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä.

Suomessa noin 70 perhettä saa vuosittain kuulla, että syntyneellä lapsella on Downin oireyhtymä. Downin oireyhtymä on Suomen yleisin kromosomihäiriö. Se syntyy yleensä ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta. 

Downin oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Sen sijaan se voidaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena. 

Näe yksilölliset kyvyt, taidot ja vahvuudet, älä Downin oireyhtymää. 

Haluatko tietää miten maailmalla vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää? 

Seuraa sosiaalista mediaa:

Voit tulostaa alla näkyvän PDF-muotoisen julisteen ja viedä sen esimerkiksi työpaikallesi: