21.3.2023

Kansainvälinen Downin syndrooma 

päivä 

Kansainvälisenä Downin syndrooma päivänä 21.3.2023 näytämme, että erilaisuus on rikkaus ja että kaikki ovat samanarvoisia. Samalla lisäämme tietoisuutta Downin oireyhtymästä. 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

WDSD2023: Kaunis ja peloton

Yli 20 perhettä ympäri Suomen. Yhdessä heidän lastensa ja nuorten kanssa. Lapsia yhdistää yksi asia erityisellä tavalla. Yksi extra kromosomi. Tanssia. Iloa. Touhua. Naurua. Musisointia. 

Kansainvälisenä Downin syndrooma-päivänä tänä vuonna 21. maaliskuuta kaikki ovat kauniita ja pelottomia. 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

WDSD2023: Meidän lapsi

Tämän vuoden videon teema ja tausta-ajatus syntyi vanhempien keskusteluista. Keskusteluissa jaetaan usein hyvin arkoja, pelottaviakin ajatuksia ja tunteita. Samalla sydämemme pakahtuu onnesta sellaisista lastemme elämän ja oppimisen asioista, joita usein pidetään itsestäänselvyyksinä. Näitä haluamme tällä videolla tuoda näkyviin.

213 PÄIVÄN TAPAHTUMAT 


HELSINKI 

Päivä ja aika: ti 21.3.2023 klo 16-20 
Paikka: Jaatisen Maja, Helsinki, Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki.

Downiaiset ry ja Vammaisperheyhdistys Jaatinen järjestävät ikärajattoman vertaistapaamisen kansainvälisenä Downin syndrooma päivänä Helsingissä Jaatisen Majalla. 

Tapaamiseen ovat tervetulleita perheet, joiden lapsella tai nuorella on Downin oireyhtymä. Toivomme tapaamiseen perheitä ympäri Suomea. 

Klo18 paikalla ovat myös Metropolia AMK:n opiskelijat Maria Tanninen ja Fanni Jokitalo esittelemässä tekemäänsä vanhemmille tarkoitettua opasta aiheesta Downin oireyhtymään liittyvät näköhaasteet.

Jaatisen Majan pihaan voi pysäköidä ilmaiseksi. Lähelle tuo HSL:n bussi nro 37, Malminkartanon juna-asemalta on muutaman sadan metrin kävelymatka.

Lisätietoa tapahtumasta: downiaiset.ry@gmail.com tai akseli@jaatinen.info


JYVÄSKYLÄ

Päivä ja aika: Ti 21.3. klo 13-15 

Paikka: Jyväskylän kaupunginteatteri, lämpiö, Vapaudenkatu 36. 

Kaiken kansan tanssiaiset

Toivotamme kaikki tervetulleiksi juhlistamaan Jyväskylää tanssien tahdissa Teatteritalon lämpiön upeaan tilaan. Tapahtumapäivänä vietetään Jyväskylän syntymäpäiväaaton lisäksi kansainvälistä Downin syndrooma -päivää. Esiintyjinä ihastuttavat tangokuninkaalliset: tangokuningatar Heidi Pakarinen ja tangoprinssi Jarno Itkonen. Kaiken kansan tanssit juontaa Jouni Huhtaniemi. Tanssiaisiin osallistujille on kahvi/mehutarjoilu. 

Vapaa pääsy!

Järj. Jyväskylän kaupunki, kulttuuripalvelut ja kaupunginteatteri

Ohjelman nettisivut:  www.jyvaskyla.fi/paivat


RAUMA 

Päivä ja aika: ke 22.3.2023 klo 17.30-19.30.

Paikka: Rauman talviharjoitteluhalli (Teollisuuskatu 19)

Tervetuloa viettämään koko perheen yhteistä Downin syndrooma-päivää Rauman talviharjoitteluhalliin (Teollisuuskatu 19) Iirolandian juhlapaketti on varattu ainoastaan perheen pienimmille (päivänsankarit ja heidän sisarukset), osallistujat ovat kuitenkin vanhempien vastuulla. 

Halukkaat voivat juhlistaa päivää teeman mukaisesti värikkäissä eriparisukissa! 

Tervetuloa! Tapahtumaa tukemassa: Downiaiset – Suomen Downin Syndrooma ry

Osallistu Sukat rokkaa haasteeseen pukemalla jalkaasi 21.3.2023 ERIPARISUKAT! 

Kun joku ihmettelee sukkia, jaa tietoisuutta Downin oireyhtymästä. 

Idea käyttää erilaisia sukkia tulee siitä, että kromosomit näyttävät pieniltä rasteilta, ihan kuten sukat, joiden kantapäät ovat vastakkain.

Ota kuva tai video iloisista sukista ja julkaise se sosiaalisessa mediassa. Muista käyttää hastageja: 

#SukatRokkaa 

#FinlandRockarSockor 

#RockaSockor 

#WorldDownSyndromeDay

#Downiaiset

Tykkää, jaa ja kommentoi sukkiin liittyviä postauksia levittääksesi tietoutta Downin oireyhtymästä eteenpäin.

Haasta mukaan myös kaverisi, perheesi ja työyhteisösi – yhdessä voimme muuttaa asenteita ja näyttää että kaikki ovat tervetulleita ja tärkeä osa yhteiskuntaa!

Tulosta mainos #SukatRokkaa haasteesta: 

Kansainvälistä Downin syndrooma päivää vietetään vuosittain 21. maaliskuuta. Päivä on YK:n yleiskokouksen vahvistama juhlapäivä. Päivän tarkoituksena on edistää tietoisuutta Downin syndroomasta. 

Downin syndrooma eli Downin oireyhtymä johtuu kromosomin 21 poikkeavasta määrästä: kahden sijasta niitä on kolme. Siksi päivämäärä on 21.3. ja puhutaan kansainvälisestä 213-päivästä.

Suomessa noin 70 perhettä saa vuosittain kuulla, että syntyneellä lapsella on Downin oireyhtymä. Downin oireyhtymä on Suomen yleisin kromosomihäiriö. Se syntyy yleensä ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta. 

Downin oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Sen sijaan se voidaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena. 

Näe yksilölliset kyvyt, taidot ja vahvuudet, älä Downin oireyhtymää. 

Haluatko tietää miten maailmalla vietetään kansainvälistä Downin syndrooma -päivää? 

Seuraa sosiaalista mediaa: