Downin oireyhtymästä lyhyesti

Näe ihminen - älä vain Downin oireyhtymää.

Mitä tarkoitetaan Downin oireyhtymällä ja mistä se johtuu?

Downin oireyhtymässä henkilöllä on 46 kromosomin sijasta 47 kromosomia. Kromosomin 21 ylimäärä aiheuttaa Downin oireyhtymän. 

Downin oireyhtymä on nimitys piirteille, jotka aiheutuvat kromosomipoikkeamasta kromosomissa nro 21. Nämä piirteet liittyvät esim. kasvuun, kehitysvammaisuuteen, ulkoisiin piirteisiin sekä erilaisiin rakenteellisiin ja toiminnallisiin asioihin. 

Voiko Downin oireyhtymän syntymiseen itse vaikuttaa?

Downin oireyhtymän syntymiseen ei voi itse vaikuttaa. Yleensä Downin oireyhtymä syntyy ilman perheen aikaisempaa sukuhistoriaa biologisesti sattumalta tapahtuneen kromosomimutaation seurauksesta.

Onko Downin oireyhtymä sairaus?

Downin oireyhtymä ei ole sairaus. Downin oireyhtymä voidaan sen sijaan nähdä yksilön yhtenä ominaisuutena.  

Downin oireyhtymään voi liittyä erilaisia liitännäissairauksia esim. rakenteellinen sydänvika tai erilaisia suolisto-ongelmia. 

Kuinka yleistä Downin oireyhtymä on?

Suomessa syntyy vuosittain noin 70 lasta, joilla on Downin oireyhtymä. Henkilöitä, joilla on Downin oireyhtymä on Suomessa noin 3600. 

Koko maailmassa syntyy arvioiden mukaan vuosittain noin 220 000 lasta, jolla on Downin oireyhtymä.

Miten Downin oireyhtymä vaikuttaa arkielämään?

Downin oireyhtymän vaikutus arkielämään on sitä vähäisempi, mitä paremmin yhteiskunta on suunniteltu meille kaikille. 

Arkielämässä Downin oireyhtymä näkyy usein eteenpäin menevänä, mutta hieman ikätovereita hitaampana kehityksenä. Uusien asioiden oppiminen saattaa viedä enemmän aikaa. On kuitenkin paljon asioita, joita opitaan samalla tavalla kuin muut. Osa tulee toimeen melko itsenäisesti ja tarvitsee tukea vain joillakin elämänalueilla.  Osa tarvitsee jatkuvampaa tukea. 

Nuoret ja aikuiset viettävät usein hyvin tavallista arkea. He opiskelevat, asuvat tuetusti, tapaavat ystäviä, harrastavat ja käyvät töissä. 

Kuinka henkilöt, joilla on Downin oireyhtymä, tekevät maailmasta paremman paikan?

Katso alta englanninkielinen video, jossa he itse kertovat.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Haluatko tietää lisää?

Ihmiset, joilla on Downin oireyhtymä ja heidän läheisensä listasivat kysymyksiä ja asenteita, joita on aika oikaista. Ylen FAQ Kioski kysyi, jotta teidän ei tarvitse. Katso video.