Puheterapia

"Meidän kunnassa on käytäntönä, että down-lapsen puheterapia alkaa noin 2-3 kuukauden iässä. Olin ihmeissäni. Mitä puheterapeutti osaa meidän vastasyntyneelle vauvalle opettaa? Isovanhemmatkin vitsailivat, että meidän kirppu opettelee puhumista terapeutin kanssa ennen kuin oppii edes hymyilemään.

Näin jälkikäteen olen vasta ymmärtänyt puheterapeutin laajan työnkuvan. Ensimmäinen vuosi harjoiteltiin mm. kasvojen ja suun alueen hierontaa, tehtiin erilaisia aistiharjoituksia, opeteltiin syöttämistekniikoita, sormiruokailua, pillillä imemistä sekä viittomien ja kuvien käyttöä. 

Me vanhemmat olemme oppineet niin paljon uutta. Ja niin on lapsikin. Olemme olleet äärettömän tyytyväisiä puheterapeutin osaamiseen."  

Downin oireyhtymään liittyy usein esimerkiksi heikompaa suun alueen lihaksistoa sekä leuan alueen kehittymättömyyttä. Tämä voi tuoda haasteita esimerkiksi vauvan ja lapsen nielemiseen ja sitä kautta syömiseen sekä vaikuttaa myöhemmin puheen oikeanlaiseen tuottamiseen. 

Suurin osa lapsista ja nuorista, joilla on Downin oireyhtymä, saa puheterapeuttista kuntoutusta, usein jopa vuosien ajan. Lapset hyötyvät myös varhain aloitetuista vaihtoehtoisten kommunikointikeinojen käytöstä kuten tukiviittomista ja kuvista.

Puheterapia aloitetaan usein melko pian lapsen syntymän jälkeen. Lasta hoitava lääkärisi (esim. kehitysvammalääkäri) osaa kertoa lisää puheterapiasta ja neuvoa sen hakemisessa.